08 October 2014

ESP ~ MEMPUNYAI INDEKS GLISEMIK YANG RENDAH (39)

Tahukah anda apa itu Indeks Glisemik?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mempunyai karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Pendek kata, ia menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula atau glukosa dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (GI) yang tertinggi yang akan menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat dengan cepat manakala yang mempunyai GI rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan dan teratur sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan kita pada kadar yang terkawal. 

ESP
Makanan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah sangat lambat untuk dicerna dan diserap kerana pemecahan dan pembebasan glukosa adalah secara berperingkat-peringkat. Mengekalkan paras glukosa dalam darah pada kadar yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan kerana ia juga dapat mengawal selera makan si pemakan dan juga melambatkan rasa lapar mereka. Selain itu, ia juga memberi manfaat dalam penjagaan kesihatan untuk jangkamasa yang panjang. 


Di bawah ini merupakan makanan-makanan harian kita beserta indeks glisemik masing-masing. Mungkin ini boleh dijadikan sedikit sebagai panduan bagi mereka yang mengalami kencing manis agar mereka dapat mengawal penyakit mereka melalui kawalan pemakanan.
ESP

ESP



GI tinggi  : 70 dan ke atas
GI sederhana : 56-69
GI rendah : 55 dan ke bawah


ESP mempunyai GI- 39 manakala Meal Shakes GI - 44. GI berada pada paras yang rendah untuk kedua-duanya.

Amat penting bagi pesakit kencing manis agar mereka mengawal paras gula mereka melalui pemakanan ini kerana ia akan turut memberi kesan kepada kualiti hidup dan juga jangka hayat pesakit. Jika paras gula dalam darah tidak terkawal dalam tempoh yang agak lama, ia mungkin akan menyebabkan pelbagai komplikasi penyakit lain seperti Diabetik neuropati atau kerosakan saraf, hilang daya penglihatan, buah pinggang rosak dan juga hilang deria rasa pada kaki dan tangan. Jadi, cuba dapatkan makanan yang berglisemik rendah sebagai langkah kawalan dan Energizing Soy Protein adalah salah satunya kerana ia juga dapat mengawal selera makan anda untuk tempoh yang lebih lama.



Best regards,
Hafidah Khaja Mohideen
Shaklee Independent Distributor

Rakan Shaklee Anda - COD : Seri Kembangan, Serdang, Sekitar KL
Dapatkan Konsultasi Percuma Dari Saya
Shaklee, Sentiasa yang Terbaik
Tel: 019-2612786
hafidahkhajamohideen@yahoo.com

Terima Kasih

03 October 2014

ESP ~ NON-GMO


Genetically Modified Organism (GMO)
Dihasilkan dengan mengubahsuai genetik tumbuhan atau haiwan di peringkat DNA
Ciri-ciri GMO
+ Kos yang lebih murah untuk menghasilkannya
+ Bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza
+ Mengandungi sama ada terlalu banyak atau terlalu sikit nutrien
+ Kebiasaannya diproses dengan menggunakan alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain
Contoh makanan yang sering diubahsuai genetiknya
• Tomato
• Padi golden rice
• Jagung
• Kacang soya
• Ubi kentang
• Tebu
• Sayur-sayuran seperti sawi
• Kapas
• susu
Kesan pengambilan produk GMO
Kesannya dapat dilihat dalam jangka masa panjang.
1. Peningkatan alahan (allergic) terhadap makanan GMO
2. Risiko alahan terhadap protein hasil GMO.
Ia berlaku apabila genetik kekacang lain dicampurkan ke dalam kecang soya.
Maka, pengguna yang alah pada kekacang tersebut akan mendapat alahan setelah meminum susu kacang soya GMO itu, malah boleh membawa maut.
3. Peningkatan risiko kanser
Lembu tenusu disuntik dengan ‘growth hormone’ untuk menghasilkan lebih banyak susu. Peningkatan risiko kanser berlaku apabila hormon tersebut boleh diserap oleh badan manusia yang minum susu itu.
4. Pengubahsuaian genetik mengurangkan nutrien utama
5. Badan menjadi kebal kepada antibiotik
6. Makanan GMO boleh menghasilkan toksin

Non-Genetically Modified Organism (non-GMO)
Dihasilkan tanpa menukar atau mengubah genetik tumbuhan atau haiwan.
+ Kacang soya semulajadi
+ Berkualiti tinggi
+ Diproses pada kadar suhu yang rendah
Shaklee Difference
1.ESP dihasilkan dari Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism) protein soya, dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program (IPP). Program ini memastikan soya yang digunakan bebas dari pengubahsuaian genetik. Proses pengenalpastian dan pemantauan secara ketat bermula dengan proses penanaman biji benih yang asli, ditanam, dituai, diproses dengan teliti hinggalah terhasilnya ESP!
2.Menggunakan protein dari kacang soya. Kenapa kacang soya?? Kacang soya mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan oleh tubuh badan manusia
3.Setiap 850 gm (satu tong esp) = 30 gm soya

HAFIDAH KHAJA MOHIDEEN SHAKLEE INDEPENDENTT DISTRIBUTOR (SID 910017) CONTACT NO: 019-2612786

Terima Kasih

Add to netvibes Subscribe in Bloglines

Naturally Healthy and Beautiful Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign