Showing posts with label KEPUTIHAN KETIKA HAMIL. Show all posts
Showing posts with label KEPUTIHAN KETIKA HAMIL. Show all posts

25 April 2014

KEPUTIHAN KETIKA HAMIL

Eeeee....gatalnya..
Dah luka-luka dah digaru.
Ni gatal lagi ni...
Takkan nak garu depan orang ramai..
Maluuuu...

Ish!
Xle jadi ni.
Gatal sangat!
G toilet jap la...

Haaa...pernah alami situasi mcm ni?
Mmg seksa kan kalau gatal kat tempat tuuuut...
Masalah betul!
Tapi..jgn pandang ringan mslh ni. Kalau dibiarkan nanti takut melarat je..

Keputihan sewaktu hamil, gatal-gatal dan tidak selesa. Ramai ibu-ibu hamil yang menghadapinya dan malu untuk jumpa doktor.

Awas ibu-ibu, kesan daripada keputihan yang melampau semasa hamil boleh membahayakan anak dalam kandungan. 3 kesan utama adalah: -
1. Kelahiran bayi pra matang
2. Berat bayi yang lahir kurang dari 2.5kg
3. Air ketuban pecah sebelum waktunya (boleh menyebabkan bayi lemas)

Bagaimana mengenalpasti bahawa keputihan yang dialami adalah tidak normal?
Berikut adalah ciri-ciri lelehan faraj yang tidak normal
💧 Lelehan menjadi pekat, berwarna putih seperti krim atau seperti keju
💥 Terasa gatal, sakit atau warna kemerah-merahan di dalam atau sekeliling faraj atau punggung
Terasa sakit ketika bersama suami
 Terasa sakit apabila membuang air kecil.

Kenapa keputihan terjadi ketika hamil?
 Semasa hamil, faraj kita mengandungi gula yang tinggi yang dipanggil glikogen, dan ini menggalakkan pertumbuhan kulat.
 Selain itu, perubahan hormon semasa hamil juga boleh menyumbang kepada keputihan. Perubahan hormon ini akan merubah persekitaran pada kawasan faraj yang lebih mesra bakteria. Antara perubahan yang berlaku adalah perubahan keasidan (pH) pada kawasan faraj bagi mengalakkan lagi pertumbuhan bakteria ataupun kulat.

Ikuti tips di bawah apabila berlaku keputihan semasa hamil
✅ Pakai pakaian yang longgar dan serap peluh bagi mengelakkan bakteria dari peluh berkumpul terutamanya panty.
✅ Pemakaian panty liner setiap hari adalah tidak digalakkan
✅ Pastikan kawasan vagina benar-benar kering setelah mandi atau membuang air kecil dan besar
✅ Kurangkan makan makanan yang manis dan berkafein
✅ Jangan gunakan Douche (ini dapat mengganggu keseimbangan PH normal dan mengakibatkan infeksi vagina)

Tips dari saya, boleh cuba 🌰 GARLIC COMPLEX SHAKLEE. Garlic Complex keluaran Shaklee adalah  diperbuat daripada bawang putih jenis premium yang ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas dan bebas 100% daripada penggunaan racun perosak.
Pembuatan supplement Garlic Complex dilakukan pada terkawal iaitu pada suhu bilik tanpa haba semata-mata untuk mengekalkan pengaktifan Allicin pada tahap 100%. (tidak semua garlic yang dijual dipasaran mempunyai Allicin aktif).
 Allicin merupakan sebatian organosulfur yang terkandung dalam bawang putih yang mempunyai kelebihan sebagai antibakteria dan anti kulat, dan mempunyai sifat penyembuh.


Terima Kasih

Add to netvibes Subscribe in Bloglines

Naturally Healthy and Beautiful Copyright © 2015 Design by MaiGraphikDesign