Genetically Modified Organism (GMO)
Dihasilkan dengan mengubahsuai genetik tumbuhan atau haiwan di peringkat DNA
Dihasilkan dengan mengubahsuai genetik tumbuhan atau haiwan di peringkat DNA
Ciri-ciri GMO
+ Kos yang lebih murah untuk menghasilkannya
+ Bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza
+ Mengandungi sama ada terlalu banyak atau terlalu sikit nutrien
+ Kebiasaannya diproses dengan menggunakan alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain
+ Bertindak balas dengan keadaan cuaca secara berbeza
+ Mengandungi sama ada terlalu banyak atau terlalu sikit nutrien
+ Kebiasaannya diproses dengan menggunakan alkohol dan mudah dicemari dengan bahan kimia lain
Contoh makanan yang sering diubahsuai genetiknya
• Tomato
• Padi golden rice
• Jagung
• Kacang soya
• Ubi kentang
• Tebu
• Sayur-sayuran seperti sawi
• Kapas
• susu
• Padi golden rice
• Jagung
• Kacang soya
• Ubi kentang
• Tebu
• Sayur-sayuran seperti sawi
• Kapas
• susu
Kesan pengambilan produk GMO
Kesannya dapat dilihat dalam jangka masa panjang.
Kesannya dapat dilihat dalam jangka masa panjang.
1. Peningkatan alahan (allergic) terhadap makanan GMO
2. Risiko alahan terhadap protein hasil GMO.
Ia berlaku apabila genetik kekacang lain dicampurkan ke dalam kecang soya.
Maka, pengguna yang alah pada kekacang tersebut akan mendapat alahan setelah meminum susu kacang soya GMO itu, malah boleh membawa maut.
Ia berlaku apabila genetik kekacang lain dicampurkan ke dalam kecang soya.
Maka, pengguna yang alah pada kekacang tersebut akan mendapat alahan setelah meminum susu kacang soya GMO itu, malah boleh membawa maut.
3. Peningkatan risiko kanser
Lembu tenusu disuntik dengan ‘growth hormone’ untuk menghasilkan lebih banyak susu. Peningkatan risiko kanser berlaku apabila hormon tersebut boleh diserap oleh badan manusia yang minum susu itu.
Lembu tenusu disuntik dengan ‘growth hormone’ untuk menghasilkan lebih banyak susu. Peningkatan risiko kanser berlaku apabila hormon tersebut boleh diserap oleh badan manusia yang minum susu itu.
4. Pengubahsuaian genetik mengurangkan nutrien utama
5. Badan menjadi kebal kepada antibiotik
6. Makanan GMO boleh menghasilkan toksin
Non-Genetically Modified Organism (non-GMO)
Dihasilkan tanpa menukar atau mengubah genetik tumbuhan atau haiwan.
+ Kacang soya semulajadi
+ Berkualiti tinggi
+ Diproses pada kadar suhu yang rendah
+ Berkualiti tinggi
+ Diproses pada kadar suhu yang rendah
Shaklee Difference
1.ESP dihasilkan dari Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism) protein soya, dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program (IPP). Program ini memastikan soya yang digunakan bebas dari pengubahsuaian genetik. Proses pengenalpastian dan pemantauan secara ketat bermula dengan proses penanaman biji benih yang asli, ditanam, dituai, diproses dengan teliti hinggalah terhasilnya ESP!
2.Menggunakan protein dari kacang soya. Kenapa kacang soya?? Kacang soya mempunyai kandungan protein yang tinggi dan mengandungi hampir kesemua amino asid yang diperlukan oleh tubuh badan manusia
3.Setiap 850 gm (satu tong esp) = 30 gm soya
No comments:
Post a Comment